A life.hu és a Suzuki bemutatja:

Élménygyűjtő négy keréken

Nyári kiruccanás autóval – ezekre figyelj oda!

Manapság nem minden úti cél megközelítéséhez van szükség repülőgépre ülni, egy-egy közelebbi országot, külföldi várost akár autóval is felfedezhetünk. Ha hosszabb utat tervezünk megtenni négy keréken, érdemes néhány dolgot ellenőrizni az autón, mielőtt elindulunk, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés. Elmondjuk, mire érdemes odafigyelned.

Ahhoz, hogy az autóval történő utazás kényelmes, gyors és hatékony legyen, érdemes időben elkezdeni a jármű átvizsgálását, ellenőrzését, így ha bármilyen probléma felmerül, még lesz időd megjavítani mindent az utazás előtt. Az általános átvizsgálást érdemes szakszervizre bízni, de néhány apróságot te magad is megtehetsz.

Ha fékezni kell...

Az egyik legfontosabb dolog, amit egy hosszú út ellőtt ellenőrizhetünk, az a fékbetét. Gondoljunk csak arra, hogy hirtelen fékeznünk kell, de az autónk nem olyan ütemben engedelmeskedik nekünk, mint ahogyan azt szeretnénk. A fékbetéteket, ha kopottak, cserélni kell – ha ez elmarad, annak akár súlyos következményei is lehetnek.

Forrás: Shutterstock

Futómű-ellenőrzés

A futóművet egy autón érdemes egy évben kétszer ellenőriztetni, így biztos lehetsz benne, hogy minden rendben van vele. Ha ezt idén még nem tetted meg, egy hosszú út előtti időpont igazán alkalmas erre.

Gumik idényre szabva

Pontosan tudja mindenki: télen téli gumi, nyáron nyári gumi való az autóra. Ennek ellenére sokszor előfordul, hogy mégsem kerítünk sort a cserére – erre számos kifogás létezik. Ha a csere ez idáig nem történt meg, itt az idő, hiszen például a nagy melegben téli gumikkal a fékút megnövekszik. Ha a gumicsere rendben megtörtént, akkor is érdemes ellenőrizni a profilmélységet, mert a kopott abroncsok tapadása az utakon nem megfelelő. A guminyomást bármelyik benzinkúton meg lehet mérni, és indulás előtt érdemes figyelembe venni, mennyi csomaggal kívánunk elindulni – az átlagosnál jobban megterhelt autó esetében ugyanis a megszokottnál magasabb lehet az előírt nyomás.

Folyadékbevitel – az autók esetében is fontos

Utazás előtt ellenőrizzük az olajszintet (ugye, nem felejtettük el a nívópálca használatának rejtelmeit?!), és amennyiben szükséges, töltsük fel a tartályt. Ugyanez vonatkozik a szélvédőmosó tartályra is: indulás előtt feltétlenül töltsük fel, és a maradék folyadékot tegyük el a csomagtartóba, hátha szükség lesz még rá. Nincs is annál rosszabb, mint amikor az autópálya összes bogara a mi szélvédőnkön lel örök nyugalomra, és a szétkenődött tetemektől nem látunk rendesen. Apropó! Az ablaktörlő lapátokból sem árt újat venni!

Fény az éjszakában

Ellenőrizzük az izzókat, nézzük meg, hogy mindegyik hibátlanul működik-e. Amennyiben úgy ítéled meg, hogy bármelyik cserére szorul, csak egy benzinkútig kell elgurulnod, a legtöbb helyen segítenek a szakemberek.

Forrás: Shutterstock

Klíma

A klímával rendelkező autók esetében kiemelten fontos, hogy évente legalább egyszer kitisztíttasd a rendszert. A koszos klíma büdös, és fertőzést is okozhat, nem érdemes kockáztatni vele. Egyes módszerekhez szakszerviz segítségét kell kérni, de ha erre nincs idő, egy speciális tisztító spray használatával bárki elvégezheti a műveletet.

Üzemanyag

Az „utolsó benzinkút” fogalmát talán mindenki ismeri: a határon belüli utolsó benzinkúton mindig érdemes megállni, és teletankolni az autót. Számítanunk kell ugyanis arra is, hogy nem mindenhol lesz lehetőségünk üzemanyagot vásárolni, vagy ha igen, lehet, hogy sokkal drágább lesz, mint a mi országunkban.

Takarítás, csomagolás

A tiszta autó alap, ha hosszú útra indulsz: sokkal jobban fogjátok magatokat érezni, hiszen ne feledd, hosszú-hosszú órákon át ültök majd benne. Mindig legyen kéznél egy szemeteszsák vagy egy nejlonszatyor, így az út során termelődött hulladékokat egy helyen tudjátok majd gyűjteni, így végig rendet tudtok tartani magatok körül. Az így felgyülemlett szeméttől bármelyik benzinkúton egyetlen mozdulattal megszabadulhattok. Ha okosan és praktikusan csomagolsz, akkor több hely marad az utasoknak, ami kényelmesebbé teszi az utazást. A legjobb, ha beszerzel egy tetőcsomagtartót, de már az is nagy segítség, ha meg tudod oldani azt, hogy az összes csomag a csomagtartóban legyen elhelyezve.

Ez legyen a kocsiban

A hosszabb utak előtt a biztonsági felszerelések ellenőrzése is elengedhetetlen: gondoskodni kell elsősegélydobozról, pótizzókról, elakadásjelző háromszögről, valamint a kötelező sárga fényvisszaverő mellény(ek)ről. Pótkerék és szerszámosláda mindig legyen nálatok egy esetleges defekt vagy lerobbanás esetére. Gondoskodj arról, hogy az utastérben mindig legyen némi rágcsálnivaló és folyadék, erre bármikor szükség lehet – például ha a tűző napon egy végtelennek tűnő dugóban rekedtek...

Forrás: Shutterstock

Tervezz meg mindent pontosan!

Az autó felkészítése mellett ajánlott az útvonal pontos megtervezése, és annak is nézz utána, hogy mely útszakaszokon szükséges autópálya-matricát vásárolni. Figyelj arra, hogy a kánikulában, ha sokat jár a motor, könnyen túlmelegedhet, ami a hűtővíz felforrásához vezet. Ennek megelőzése érdekében fontos az utazás során rendszeres pihenőket tartani. Legyen útvonaltervünk tankolási pontokkal, és készítsük elő a pályadíjakat, ne a kapuknál kelljen keresgélni. Az utazást csak kipihenten kezdjük meg, és ha mód van rá, akkor a hosszabb távokon több sofőr váltsa egymást.

Forrás: Shutterstock

Készülj fel a váratlan helyzetekre!

Biztosítás – e nélkül soha, sehova! Bárhova is készültök, utasbiztosítást kötni szinte kötelező. Ennek nemcsak a személyi sérüléseknél, külföldi tartózkodás esetén bekövetkező egészségügyi problémák esetén vehetjük hasznát, de ha okosan választunk biztosítót és biztosítást, az autónkra sem lesz gondunk. A legtöbb biztosító vállalja ugyanis, hogy egy esetleges meghibásodás esetén hazaszállítja a járművet, illetve némelyik szolgáltatás azt is tartalmazza, hogy egy külföldi szervizben bizonyos összeghatáron belül megjavítják az autót.

Fontos dolgok, amik legyenek nálatok. A hazánkban megkötött felelősségbiztosítás az EU valamennyi tagállamában érvényes. A biztosítási okmányokat feltétlenül vidd magaddal, és célszerű az autóban tartani néhány példányt az európai baleset-bejelentő lapból, mert ez jelentősen megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt. Indulás előtt ellenőrizd az úti okmányokat, és írd fel a segélyvonalak, a biztosító, illetve a banki ügyfélszolgálat telefonszámait.

Kíváncsi vagy, hogy Te milyen utazó vagy?

Akkor töltsd ki a tesztet és nézd meg személyre szóló értékelésedet!

Kapcsolódó cikkek