A life.hu és a Suzuki bemutatja:

Élménygyűjtő négy keréken

Takarékos autó, avagy kevés pénzből hosszú útra menni

Mennyire jó is az, amikor nyáron csak bepattanunk az autónkba, és a nyakunkba vesszük az országutat. Akár belföldi, akár külföldi úti célunk van, a nyári kalandozások alatt nem kevés kilométert teszünk bele a kocsiba, így nem árt, ha néhány takarékossági szempontot is figyelembe veszünk. Íme, néhány tipp a kevesebb fogyasztásért!

Forrás: Shutterstock

1. Alapok

  • Ha sokat utazol, már az autóvásárlásnál érdemes odafigyelni arra, hogy kis fogyasztású autót válassz. Lehet, hogy több időt kell rászánnod a keresgélésre, az informálódásra, de hosszú távon nagyon is megéri.
  • Szintén fontos, hogy az autó rendszeres karbantartását ne hanyagold el. A jó műszaki állapotban lévő autó meghálálja a törődést a fogyasztásban is. Bizonyos időközönként érdemes a teljes autót átnézetni, és nem csak az olajcserére korlátozni a szervizt.
  • Ha sokat használjuk az autónkat a városban, akkor a tökéletlen égés miatt sokkal jobban koszolódik a rendszer, több anyag rakódik le a motorban. Ezért jó néha kihúzatni, mondjuk autópályára menni vele. Alkalmanként pedig érdemes, és nem csak a városi kocsikban, motortisztító folyadékot is használni, ami oldja a leülepedéseket, jobb égést biztosít, tisztítja az egész rendszert.
  • A gumiabroncsok is szerepet játszanak a fogyasztásban, a túl puha gumi ugyanis több energiát használ el. Érdemes gyakran ránézni, hogy megfelelő-e a légnyomás a kerekekben, litereket spórolhatunk mindössze ennyi figyelmességgel.

2. Pakolás

Nagyobb utazás alkalmával természetesen rengeteg holmit kell magunkkal vinnünk, mégis érdemes tudatosan pakolni, és jól átgondolni, hogy mire lesz szükségünk. A túl sok felesleges súly ugyanis meglátszik az autó fogyasztásán is.

Forrás: Shutterstock

3. Légellenállás

Manapság a gyártók egyre inkább odafigyelnek arra is, hogy minél kedvezőbb legyen az autók légellenállása, ami szintén takarékosabbá tehet egy autót. Éppen ezért felesleges karosszéria-elemekkel nem is érdemes teleaggatni az autót. Ha elkerülhető, akkor ne használjunk pluszban tetőcsomagtartót, de jó tudni, hogy az autó tetejére felszerelt biciklik is növelik a fogyasztást, de nagy sebességnél még a teljesen lehúzott ablak is.

4. Elektromos fogyasztók

Nyáron a légkondi, télen az ülésfűtés, de még a zenehallgatás is olyan tényezők, amelyek szerepet játszanak az autó fogyasztásában. Természetesen nem kell minden kényelmi szempontot mellőzni, hiszen egy nyári autókázás alkalmával elkerülhetetlen a korábban említett lehúzott ablak vagy a zenehallgatás. De a légkondi használatát például lehet egy kicsit racionalizálni.

Forrás: Shutterstock

5. Vezetési stílus

  • Adjuk át magunkat az életérzésnek. Élvezzük a vezetést, és vegyünk fel egy nyugodt stílust. Ha kicsit relaxáltabban ülünk autóba, nem rohanunk, nem gyorsítgatunk feleslegesen, azzal máris sokat tettünk az autó fogyasztása érdekében.
  • Próbáljunk meg minél egyenletesebb tempóban haladni. Kerüljük a túlzottan sportos vezetést, azaz a padlógázas megoldásokat. Lássuk előre a forgalmi helyzeteket, például ha már pirosra vált a lámpa, vegyük le a lábunkat a gázról. És használjuk a lendületünket. Ehhez kapcsolódik a fékkezelés is. Fékezés során kárba vész a benzin elégetése révén nyert energia. Valójában minden fékezés pörgeti a fogyasztást, így érdemes ezzel is okosan bánni. Amikor lehet, használjuk a motorféket, és figyeljük a forgalmat, legyünk defenzív vezetők.
  • Autónként változhat, hogy mit kedvel az adott típus a váltókezelést illetően, de mindenképpen érdemes odafigyelni arra is, hogy milyen fordulatszámon váltunk. Ha tehetjük, kapcsoljunk minél előbb magasabb fokozatba.

Kíváncsi vagy, hogy Te milyen utazó vagy?

Akkor töltsd ki a tesztet és nézd meg személyre szóló értékelésedet!

Kapcsolódó cikkek