A life.hu és a Suzuki bemutatja:

Élménygyűjtő négy keréken

Maximális élvezet: a fly and drive utak

Hozzá vagy nőve az autódhoz? Utálsz másokhoz alkalmazkodni külföldön? Nem szeretsz más országokban tömegközlekedéssel utazni? Több minden érdekel egy adott helyen, mint amit egy utazási iroda fakultatív programajánlata tartalmaz? Akkor neked a fly and drive utak valók. De hogy pontosan mik ezek, milyen előnyei illetve hátrányai vannak, azt most eláruljuk.

A fly and drive, azaz a „repülj és vezess” elnevezésű utak egyre népszerűbbek az utazók körében. Ha olyan helyre készülsz, ami autóval már túl messze lenne, kénytelen vagy repülőre ülni. De szerencsére ez esetben sem kell lemondanod az autós utazás kényelméről, előnyeiről.

Forrás: Shutterstock

Utazási irodával vagy önállóan?

Eldöntötted, hová mész? Ha a választott úti célod nincs messze, útnak indulhatsz autóval. Ez esetben ITT írtunk arról korábban, milyen óvintézkedéseket kell tenned mielőtt útra kelsz a négykerekűddel. Ha a tervezett úti célodat csak repülővel tudod megközelíteni, választhatsz, hogy előre leszervezett útra mész vagy nem alkalmazkodsz senkihez és önállóan szervezed meg az utad. Utazási irodával utazni kétségkívül kényelmes: befizeted a teljes összeget, kiválasztod a fakultatív programokat, amiken szívesen részt vennél, és már pakolhatsz is. Ha utaztál már így, pontosan tudod, hogy egy ilyen útnak a számos előnyén túl milyen hátrányai vannak. Például, hogy meghatározott időpontban kell menned mindenhova, és ha éppen még sincs kedved aznap útnak indulni, azt a programot örökre elfelejtheted. Ezen felül össze vagy zárva egy halom turistával, akikkel lehet, hogy szívesen töltöd az idődet, de az is lehet, hogy a hátadon feláll a szőr tőlük. Ha ennél szabadabb életérzésre vágysz, akkor inkább a fly and drive a neked való megoldás.

A fly and drive előnyei és hátrányai

Megveszed a repülőjegyed, majd interneten keresztül foglalsz egy számodra megfelelő autót egy olyan autókölcsönzőnél, aminek az adott ország repterén is van kirendeltsége. Az autók közül kiválaszthatod a számodra legjobbat: kicsit, nagyot, három,- vagy ötajtósat, benzinest vagy dízellel működőt. Minden autóért kauciót kell fizetni, amit a jármű leadásakor visszatérítenek. Az autókon van kötelező és casco biztosítás is, így akkor sem kell aggódnod, ha megsérül vagy éppen meglovasítják. Telitankkal kapod, cserébe így is kell leadnod. Ha ilyen módon szeretnél utazni, ne felejtsd el, hogy olyan utasbiztosítást köss, ami az autóval való közlekedés közben is véd. Tehát leszálltál a reptéren, beültél a választott autódba és ettől a pillanattól kezdve oda mész, ahova csak szeretnél. Nem kell alkalmazkodnod senkihez, nem kell buszokra várnod a nagy melegben. Ülsz a légkondis autódban és akár egy egész szigetet bebarangolhatsz vele. Kiváltképp akkor jó megoldás ez, ha gyerekkel utazol, hiszen például robogót is lehet bérelni, de azon egyszerre legfeljebb ketten ülhettek és azokat általában egyetlen napra adják bérbe. A fly and drive utazási formának egy esetben van hátránya: ha olyan helyre mész, ahol egyetlen szót sem beszélsz semmiféle nyelven illetve ha nincs elég pénzed a kaucióra. Ezt az összeget ugyanis az autó leadásának pillanatáig visszatartják, illetve sok esetben még kicsit tovább is.

Forrás: Shutterstock

A kettő kombinációja: utazási irodák által kínált fly and drive-ok

Számos utazási iroda kínálatában találkozhatsz ezzel az utazási formával. Az így kínált utak előnye, hogy az iroda mindent megszervez, lefoglal neked, illetve ha nem beszélsz nyelveken, ők bármilyen szorult helyzetben segítenek neked.
Akárhogy is: ez az egyik legjobb, legnagyobb szabadságot nyújtó utazási forma, amit legalább egyszer az életben mindenkinek ki kell próbálnia (feltéve persze, ha van jogosítvány).

Kíváncsi vagy, hogy Te milyen utazó vagy?

Akkor töltsd ki a tesztet és nézd meg személyre szóló értékelésedet!

Kapcsolódó cikkek