A life.hu és a Suzuki bemutatja:

Élménygyűjtő négy keréken

Kutya a kocsiban – így lesz kényelmes és kulturált az utazás

Ha van egy (vagy akár több) négylábú társunk, kétféle lehetőségünk van a nyaralásra: vele vagy nélküle. Aki kutya nélkül szeret utazni, annak számos lehetősége kínálkozik arra, hogy erre a néhány napra lepasszolja házi kedvencét panzióba, nagymamához. Aki viszont úgy dönt, az év legjobban várt napjait a legjobb barátjával kívánja eltölteni, annak jó előre fel kell készülnie a közös útra. Mutatjuk, hogyan.

Tervezz okosan!

Először is úgy tervezd meg az utad, hogy vedd figyelembe kedvenced igényeit, lehetőségeit. Akár belföld, akár külföld az úti cél, mindenképpen olyan szálláshely után böngéssz az interneten, ahol kisállatokat is szívesen látnak – még ha ez plusz költséget jelent is. Ezen túl olyan helyet válassz, ahol a barátod is jól érzi majd magát, és ahol van lehetőség arra, hogy alkalomadtán ő is úszhasson veled együtt: a forró nyári napokon neki is jólesik, ha olykor lehűtheti a testét. Jó tudni, hogy erre a célra külön kijelölt strandszakaszok vannak, mindenhol nem lehet kutyát úsztatni - akár a hazai tavakról, folyókról, akár a tengerről beszélünk.

Forrás: Shutterstock

Utazz kényelmesen!

Attól függően, hogy milyen távolra tervezed az utazást, útnak indulhatsz repülőgéppel illetve autóval is. Ha repülővel utaznál, a repülőjegy megvásárlása előtt tájékozódj a légitársaság weboldalán, mert a kisállatok szállításának feltételei légitársaságonként és úti célonként is eltérőek. Jó tudni, hogy fapados légitársaságok általában nem vállalják a kisállatok szállítását (kivéve látás-, illetve halláskárosultakat segítők esetében) és azt is, hogy egy adott gép fedélzetén egyszerre legfeljebb két egyforma fajtájú állat utazhat. Egy utas maximum két állatot vihet magával és az állatok súlyát is figyelembe veszik a repülőjegy kiadásakor. Szállításuk kétféle módon történhet: fedélzeten (PETC), vagy poggyásztérben (AVIH) – mindkét módnak megvannak a maga a sajátos szabályai, így tényleg fontos, hogy ezekről jó előre tájékozódj!

Autóval a legegyszerűbb!

Kisállattal az autóban útnak indulni egyszerű és kényelmes akkor, ha odafigyelsz néhány dologra. Például arra, hogy itt minden kisállat rakománynak minősül, ezért mindenképpen rögzíteni kell őket. A legjobb megoldás, ha szállítóboxban utazik, ami gyakorlatilag egy kisméretű, zárható kennel. Vannak kutyusok, akik ezt nem viselik jól, így ha nem szeretnél a későbbiekben gondot okozni magadnak, érdemes már kölyökkorban hozzászoktatni a négylábú társadat ehhez. Hidd el, könnyebben fog menni, mint gondolnád: egy-két jutalomfalat csodákra képes. A fokozatosság elve itt is érvényesül: dicsérd meg először azért ha ránéz, aztán ha belelép, aztán ha benne van egy percre, majd kettőre, és így tovább (klikkeres kutyák előnyben!). A szállítóbox kiválasztása mindig az állat méretei alapján történjen. Legkézenfekvőbb a boxot a csomagtartóba tenni, ám így előfordulhat, hogy nem marad hely a bőröndöknek, ezért egy hosszabb út esetén érdemes inkább a hátsó ülésre rögzíteni.

Forrás: Shutterstock

Ha a kutyusod végképp nem bír megbarátkozni a szállítódobozzal, akkor sem kell lemondanod az együtt utazás élményéről, hiszen léteznek hámmal kombinált biztonsági övek is, amelyek segítségével a kedvenced a hátsó ülésen ülve-fekve utazhat. A KRESZ szerint gondoskodnod kell arról is, hogy a kutya ne gátolja a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, illetve hogy egyenletesen és úgy legyen elhelyezve, hogy a jármű stabilitását ne rontsa.

Jó-jó, de mi lesz a kutyaszőrrel?

Sokan azért nem szeretik az állatokat autóban szállítani, mert összeszőröznek mindent. Ez így is van, de szerencsére nem kell beletörődnünk ebbe, erre a problémára már találtak megoldást: szinte minden kisállat kereskedésben vagy akár az interneten keresztül is beszerezhető egy jó minőségű üléstakaró, ami egyszerűen felhelyezhető az első és a hátsó ülések fejtámlájához rögzítve, illetve ami vízlepergető anyagösszetételének hála megvédi az üléshuzatot a szennyeződésektől – szőrtől, nyáltól – és az esetleges sérülésektől.

Az úton

Bármilyen távolságra utaztok, előre tervezd meg, hogy hol fogtok megállni pihenni, erre ugyanis az állatnak nagy szüksége van. Ilyenkor minden esetben itasd meg friss vízzel és sétálj vele néhány kört, hogy el tudja végezni a dolgát és hogy ő is levezethesse a felgyülemlett feszültséget. Természetesen mindig legyen nálad ürülékgyűjtő zacskó, hogy össze tudd szedni az esetleges végterméket. Kötelező magadnál tartani az oltási könyvét (ugye, azt nem kell mondanunk, hogy csak rendesen beoltott állattal utazhatsz?!), illetve ha szükséges, az útlevelét is. Egy közúti ellenőrzés során bármikor elkérhetik tőled ezeket, hogy meggyőződjenek arról, hogy kutyád rendelkezik a megfelelő, szabályok által előírt oltásokkal, illetve mikro chippel. Ezeken felül szükséged lesz még szájkosárra vagy harapásgátlóra. Habár ezt a kocsiban nem kell viselnie, ugyanakkor ha később, a célállomáson tömegközlekedni szeretnél vele, erre feltétlenül szükséged lesz.

Forrás: Shutterstock

Fontos!

Ugyan nagyon cuki tud lenni, ha a lehúzott ablakon az orrát az autóból kilógatva nézelődik a kutya, de ez a mutatvány életveszélyes lehet. Egy hirtelen fékezésnél például elvághatja a nyakát az üveg… Azt is vedd figyelembe, hogy a nyári nagy melegben ne hagyd magára az állatot az autóban, ugyanis az utastér pillanatok alatt felmelegedhet akár 50 fokra is, és így másodpercek alatt megtörténhet a baj.

Stressz-csökkentés az utazás alatt

Tartsd szem előtt, hogy egy ilyen utazás extra megpróbáltatásokat jelenthet kisállatod számára, hiszen a szokatlan körülmények, a bezártság nem mindennapos a számára, így elképzelhető, hogy az utazás nehezére esik. Egy megszokott tárgyat, ismerős illatú rongyot érdemes magunkkal vinni, ezzel otthonérzetet teremthetünk és csökkenthetjük az újdonságtól való félelmét. Ha szükséges, gondoskodj számára enyhe nyugtatóról is, amit a szakember ír fel.

Kíváncsi vagy, hogy Te milyen utazó vagy?

Akkor töltsd ki a tesztet és nézd meg személyre szóló értékelésedet!

Kapcsolódó cikkek