A life.hu és a Suzuki bemutatja:

Élménygyűjtő négy keréken

Fedezd fel a hazai tájakat kerékpárral – Egynapos bringatúrák a Dunakanyar környékén

A kerékpár nem csupán jármű, hanem szabadidős eszköz is, mely remek lehetőséget ad arra, hogy a felfedezés és utazás élményét összekössük a testmozgással. Nem kell sportolónak lenni ahhoz, hogy nekivágjunk egy-egy túraútvonalnak, és kényelmes tempóban, a saját ritmusunk szerint tekerve töltsünk nyeregben néhány órát – vagy akár egy egész napot.

A legtöbben főként a Velencei-tó, és a Balaton környékét veszik célba, amikor bringázni indulnak, pedig számos egyéb lehetőség is kínálkozik erre a célra. Az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

A megfelelő útvonal kiválasztása során érdemes néhány dolgot figyelembe venni. A közhiedelemmel ellentétben nem önmagában a táv hossza a meghatározó. Sokkal inkább a megtételre váró szintkülönbség mértéke, a szél erőssége és iránya, valamint a kerékpározásra fordított idő az, amit mérlegelni szükséges.

Forrás: Shutterstock

Amennyiben elegendő időt hagyunk rá, egy jól beállított, műszakilag karbantartott, arra alkalmas kerékpárral (pl. trekking, fitness, országúti kerékpár) a túrák többsége átlagos erőnlét mellett is teljesíthető. A túrák ugyanis nem a teljesítményről szólnak, sokkal inkább a természetközeliségről, a felfedezés öröméről, valamint a mozgás szabadságáról.

A tekerés lehetőséget ad új útvonalak, települések, nevezetességek megismerésére, az önerőből megtett kilométerek felett érzett sikerélmény megélésére. A bringatúrázás hatalmas élményt jelenthet mindazok számára, akik a város nyüzsgéséből kiszakadva néhány óra erejéig szeretnének az aktív pihenésnek adózni.

Az alábbiakban olyan Budapestről könnyen elérhető útvonalakat mutatunk be, melyek különösebb felkészülés nélkül, egynapos túra keretében kényelmesen teljesíthetők. Ezekhez a csillagtúrázással ellentétben – mely esetén a kerékpár autóval történő helyszínre szállítása a legkényelmesebb megoldás – a vonattal történő utazást javasoljuk.

Forrás: Shutterstock

Rendkívül egyedi, és nagyon okos alkalmazás a Sygic. A számtalan intelligens navigációs funkció, az esztétikus megjelenésű 3D offline térképek, valamint az egyszerűen használható felhasználói felület kivételes navigációs élményt nyújtanak. Az alkalmazás ingyenes letölthető, majd hét napon át minden funkció elérhető és kipróbálható. Ezt követően azonban bizonyos funkciók csak a megvásárlást követően használhatók, de érdemes beruházni rá, mert nagyszerű lehetőségeket kínál. Az alkalmazáson belül rendelkezésre állnak offline térképek a világ összes országához, a térképfrissítések is ingyenesek, és a gyalogos GPS navigáció is szuper tartozék. Az élő adatokon alapuló dugóelkerülést a Sygic is kínálja, de figyeli a benzinárakat és a parkolási lehetőségeket is, ráadásul rengeteg biztonsági funkció van benne.

Mi legyen nálunk, ha egynapos bringatúrára indulunk?

Feltöltött mobiltelefon (esetleg tartalék akku)
Kommunikációra, tájékozódásra (térképek, menetrend), segítséghívásra alkalmas eszköz.

Készpénz, bankkártya, személyes iratok
Kis településeken ritkábban lehet bankkártyával fizetni, és ATM-et is nehezebben találunk, így érdemes indulás előtt némi készpénzt magunkhoz venni.

Kerékpározásra alkalmas, időjárásnak és látási viszonyoknak megfelelő ruházat, kiegészítők (pl. szemüveg, sisak)
A komfortos, kis légellenállást biztosító öltözet kiemelten fontos annak érdekében, hogy a kerékpározás pozitív élményt jelentsen. A megfelelő láthatóságról és biztonságról is fontos gondoskodni.

Víz, élelem (pl. müzli-, energiaszelet)
Hétvégén – főként kis településeken – előfordulhat, hogy az élelmiszerbolt, vagy az adott büfé zárva van. Az ívóvíz pótlása kutakról legtöbbször megoldható, az energiabevitelről azonban ilyenkor önerőből szükséges gondoskodni. Utóbbi esetén szempont, hogy kis helyen elférő, nem romlandó, állagát megtartó (pl. a csokoládé melegben könnyen válik folyóssá), magas energiatartalmú élelmiszerről legyen szó.

Defektjavításra alkalmas eszközök (pl. tartalék belső gumik, pumpa)
Fontos, hogy legyen nálunk a saját kerékpárunk kerekéhez való belső gumi, a szelephez illő pumpa, valamint a kerék kiszereléséhez alkalmas szerszám.

Egyéb:
naptej, szúnyogriasztó, elsősegélycsomag

Forrás: Shutterstock

Most jöjjenek a konkrét kerékpártúrák

1. Bringatúra a Dunakanyarban

Útvonal: Szob –Nagymaros – Kismaros - Vác - Dunakeszi

Táv: kb. 45 km

Megközelíthetőség: vonattal Budapest – Nyugati Pályaudvarról

A Dunakanyar egyik legszebb útvonala, mely Szobtól indul a Dunapart mellett, s szinte végig kerékpárúton vezet. A Duna mellett tekerve gyönyörű kilátás nyílik a túlpartra, melyet követve fokozatosan bontakozik ki a Visegrádi vár látképe a zöldellő dombok között, hogy később helyt adjon a Szentendrei sziget vadregényes partszakaszának.

Ezen az útvonalon a bringatúra kényelmes tempóban, szintemelkedők nélkül, a természetközeliség jegyében történhet, és több megállóval, ebédelési lehetőséggel megszakítható. Számos büfé, étterem, cukrászda és fagyizó mellett elhalad a kerékpárút, bizonyos szakaszokon azonban (pl. Kismaros és Vác között) nincs ilyen lehetőség, ezért fontos, hogy legalább ivóvíz legyen nálunk.

A kerékpárút legtöbbször olyan széles, hogy ketten is kényelmesen elférnek egymás mellett, így van lehetőség a beszélgetésre. Fontos természetesen, hogy a szembejövő, vagy mögöttünk haladó kerékpárosok közlekedését mindezzel ne zavarjuk.

A fokozatos terhelés jegyében Nagymarosig kb. 10 km-t, Vácig 30 km-t, Dunakesziig 45 km-t érdemes megtenni. Nagy biztonságot jelenthet a kezdők számára, hogy a bringatúra opcionálisan a fenti városok bármelyikében zárható, ahonnan kerékpárszállításra alkalmas vonatokkal Budapestre 30 perc alatt el lehet jutni.

Forrás: Shutterstock
2. A Szentendrei sziget felfedezése

Útvonal: Esztergom – Visegrád - Szentgyörgypuszta – Kisoroszi – Tótfalu - Szigetmonostor – Szentendre

Táv: kb. 46 km

Megközelíthetőség: vonattal Budapest – Nyugati Pályaudvarról

Az Esztergomról induló kerékpárút a maga vadregényes szépségével egy ideig közvetlenül a Dunapart mellett vezet. Megszűnését követően a 11-es úton folytathatjuk tovább utunkat, mely Pilismarótot követően (ahol az út valóban szűk és kátyúkkal tarkított) jó útminőséggel, valamint gyönyörű panorámával ajándékozza meg az azon haladót. A dömösi kikötőnél érdemes megpihenni és megcsodálni a túlparton a Remete-barlangnak is helyt adó sziklákat, továbbá a folyó kanyargó partszakaszát. Visegrádig kb. 24 km megtétele után jutunk el, ahol szintén érdemes pihenőt tartani. Itt a dömösi büfé után már éttermek is rendelkezésre állnak a felfrissülésre. A Fellegvár alatt elhaladva az óránként járó szentgyörgypusztai rév a következő állomás, ahol átkelhetünk Kisorosziba. Az utakat körülölelő fák, a két oldalról elterülő búza és pipacsmezők, a tájat uraló nyugalom igazi felüdülést jelent a kerékpározók számára.

Forrás: Shutterstock

A Szentendrei szigeten az út sík terepen halad, több megállási lehetőséget, valamint a kutakon vízvételi lehetőséget biztosítva az egyes településeken. Tótfaluban érdemes lehet megállni egy kávéra vagy sütire a helyi cukrászdában.

Az alacsony forgalmú utakon haladva kb. 19 km megtételét követően jutunk el a Szigetmonostori után található révig, mellyel átkelhetünk Szentendrére.

Szentendréről leggyorsabban HÉV-vel lehet Budapestre érni.

Kíváncsi vagy, hogy Te milyen utazó vagy?

Akkor töltsd ki a tesztet és nézd meg személyre szóló értékelésedet!

Kapcsolódó cikkek