A life.hu és a Suzuki bemutatja:

Élménygyűjtő négy keréken

Egy igazi életérzés: kabrióval utazom

Használd ki az ősz még kellemes napsugarait, és élvezd a kabriós utazás előnyeit. Igaz, hogy a nyárnak már vége, de még visszacsalogathatod a szabadság igazi életérzését egy kis tetőmentes autókázással.

Azt mondják, hogy ha egyszer valaki rákapott a kabriós utazás ízére, az visszafordíthatatlanul a rabja lesz. Sokan elsősorban a nyári kalandozásokhoz társítják a lehajtott tetővel utazás élményét, pedig tavasztól őszig nagyon jól ki lehet használni, és már naptej sem kell, hogy a 40 fokban le ne égjünk, arról nem is beszélve, hogy nyáron a dugóban araszolva néha jobban megkívánja az ember, hogy behajtsa a tetőt, és benyomja a jó öreg légkondit.

Forrás: Shutterstock

Azzal valószínűleg senkinek sem árulunk el nagy titkot, hogy ezért az életérzésért bizony gyűjtögetni kell, hiszen nagyon speciális megoldásokat igényel ezeknek az autóknak az előállítása, ami természetesen az árukban is megmutatkozik. Azért azt is túlzás lenne állítani, hogy kizárólag a gazdagok kiváltsága a kabrió, érdemes alaposan körbenézni a piacon, akár a használt autók között is. Azt sem árt észben tartani, hogy a szezon kezdetével, azaz tavasz közepén, végén felmennek a kabrióárak, így jobban jársz, ha a fő szezonon kívül is nézelődsz.

Korábban kizárólag vászontetős megoldással készítették ezeket az autókat, manapság azonban már kemény tetős kialakítás is létezik. Mindkettőnek megvan a maga előnye. A vászontető egy összecsukható vázszerkezetre van kifeszítve, ami viszonylag kisebb helyigénnyel csukódik a csomagtartóba. Ez nagy pozitívum, hiszen jól lehet pakolni a csomagtartóba, viszont a puha vászonanyag sérülékenyebb, mint a kemény tető, és egy picikét macerásabb is. A lenyitott vászontetőt általában a karosszéria fedőlapja fedi le, és sok esetben a tetőt még kézzel is rögzíteni kell a szélvédő keretéhez. A kemény tető előnye, hogy kevésbé sérülékeny, viszont nagyon helyigényes. Általában három darabban csukódik le a csomagtartóba, és nem túlzás azt állítani, hogy mellette szinte már semmi nem fér el a rakodó térben. Mérlegelni kell tehát, és a saját habitusunknak, utazási szokásainknak megfelelőt érdemes kiválasztani. Ha csak egynapos utakra, vagy hosszúhétvégékre vesszük elő a kocsit, akkor nem fog hiányozni a nagy csomagtartó, de ha országjáró és külföldi utakra is szeretnénk igénybe venni a kabriót, akkor talán érdemesebb a másikat választani.

Forrás: Shutterstock

Ha még esetleg bizonytalan lennél, hogy valóban szükséged van-e kabrióra, érdemes-e befektetni rá, akkor olvasd el a következő három pontunkat, amivel biztosan nem maradnak kétségeid:

Életérzés

A kabrió elsősorban az életérzésről szól. Ha szeretsz autókázni, szeretsz utazni, imádod, ahogy belekap a szél a hajadba és simogatnak a napsugarak, és mindennél szabadabbnak érezheted magad, akkor nem kétséges, hogy a nyitott tetős autó neked való.

Nem egy évszakos műfaj

Ha amiatt aggódnál, hogy nem tudnád kellően kihasználni, akkor jusson eszedbe, amit fentebb is írtunk: a közhiedelemmel ellentétben tavasztól őszig élvezheted a kabrió előnyeit. Sokan már az első tavaszi napsugarakkal lehajtják a tetőt, igaz ekkor még egy kis ülésfűtés jól jöhet.

Fő a biztonság

A kabrió kevésbé ismert előnyei, hogy biztonságosak. Például nyitottságának köszönhetően nincsen holttér, amit ne látnánk be utazás közben. Hasonló előny, hogy az autók alját extra merevítéssel látják el, azaz nagyobb a tömegük. Így sokkal kisebb eséllyel borulnak fel, hiszen stabilak, és az úttartásuk is kiváló.

Kíváncsi vagy, hogy Te milyen utazó vagy?

Akkor töltsd ki a tesztet és nézd meg személyre szóló értékelésedet!

Kapcsolódó cikkek