A life.hu és a Suzuki bemutatja:

Élménygyűjtő négy keréken

Hosszú útra indulsz kocsival? Csak kényelmesen és éberen!

Ha hosszabb útra indulunk autóval, az sok-sok előkészületet igényel. Az autó felkészítése mellett azonban magunkra is figyelnünk kell annak érdekében, hogy minél kényelmesebben utazhassunk, és hogy az utolsó kanyarig frissen tartsuk magunkat.

Ha az autó műszaki állapota kifogástalan - leellenőriztük a kerekeket, a féket, az olajszintet, az ablaktörlőt és sok más egyebet -, gondoljuk végig, hogyan tudjuk a lehető legkényelmesebbé tenni a hosszú utat magunk illetve utastársaink számára. Természetesen a legfontosabb, hogy elegendő helyünk legyen az utastérben, próbáljuk meg az összes csomagunkat a csomagtartóba helyezni. Ha nem férünk el, érdemes beruházni egy tetőcsomagtartóra, de számos helyen van lehetőség akár bérelni is. Fontos, hogy tartsuk a kezünk közelünkben azokat a dolgokat, amikre az út során szükség lehet: ivóvizet, rágcsálni valót, papír zsebkendőt, kézfertőtlenítőt. Ha gyerekek is utaznak velünk, érdemes olyan játékokat bekészíteni, amikkel egy helyben ülve is játszhatunk, például kártyajátékokat, vagy utazó méretű, mágneses kialakítású társasjátékokat. Egy hordozható dvd-lejátszó is nagy segítségünkre lehet: ezzel akár órákra le tudjuk kötni a kicsik figyelmét, így valósággal repül majd az idő.

Forrás: Shutterstock

Háttérzaj, film vagy semmi?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a műszerfalon helyet kapó kijelzőkön a GPS helyett filmeket nézzünk, hiszen sokak szerint ezek elvonják a figyelmet a vezetésről, balesetveszélyesek. Másokat remekül szórakoztat a háttérzaj, és nem akadályozza őket abban, hogy az útra figyeljenek. Hogy mi magunk mely csoportba tartozunk, érdemes a hosszú út előtt kitapasztalni. Ha azt vesszük észre magunkon, hogy a szemünk a kijelzőre tapad, és nem tudjuk a figyelmünket megosztani, inkább ne kísérletezzünk! Ha képesek vagyunk pusztán a fülünkre hagyatkozni és a szemünket mindvégig az úton tudjuk tartani, akkor a mozizás remek megoldás lehet abban, hogy gyorsabban teljen az idő. Érdemes egyébként olyan filmeket elindítani ilyenkor, amit már láttunk, így kevésbé vonzódik a tekintetünk a kijelző felé.

Ne egyél sokat!

Hosszabb utak előtt kerüljük a nagyobb volumenű étkezéseket is, hiszen az emésztés rengeteg energiát elvon tőlünk, és teli hassal sokkal kevésbé vagyunk képesek az útra koncentrálni, egyfajta bágyadtsághoz, fáradtság érzéshez vezethet – sőt, akár szundikálásba is torkollhat, ami – mondani sem kell – igen balesetveszélyes. Inkább sokszor együnk, keveset.

Forrás: Shutterstock

Nyújtóztasd ki a végtagjaidat

Iktassunk be pihenőket, időről időre álljunk meg egy-egy benzinkútnál, frissítsük fel magunkat a mosdóban, sétáljunk kicsit, ezzel is serkentve a vérkeringésünket. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, és út közben szellőztessünk rendszeresen – a friss levegő csodákra képes.

Éjszaka inkább ne!

Az éjszakai vezetés különös figyelmet igényel. Ha fáradtnak érezzük magunkat, inkább álljunk meg, és szálljunk meg valahol – nem véletlenül vannak az autópályák mellett panziók. A biztonságunk sokkal fontosabb, mint az, hogy néhány órával előbb érkezzünk meg a célállomásra. Ha mégis úgy alakul, hogy éjszaka is vezetnünk kell, szintén legyen a kezünk közelében rágcsálnivaló, és szellőztessük az utasteret rendszeresen, illetve időről időre álljunk meg egy-egy benzinkútnál.

Kíváncsi vagy, hogy Te milyen utazó vagy?

Akkor töltsd ki a tesztet és nézd meg személyre szóló értékelésedet!

Kapcsolódó cikkek