A life.hu és a Suzuki bemutatja:

Élménygyűjtő négy keréken

Arisztokratikus elegancia és mesés parkok – Íme egy őszi kastélytúra legjobb állomásai

Az őszi időjárás már nem kedvez a strandolásnak, ám a kirándulásnak annál inkább. Magyarország bővelkedik szépen helyreállított kastélyokban, így kihasználva a napsütéses napokat, üljünk autóba és járjunk végig néhány csodálatos helyszínt. Repüljünk vissza az időben, és engedjük át magunkat az arisztokrata életérzésnek.

Akkor sem kell otthon ülnünk, ha esik az eső, hiszen ha az őszi kastélytúra mellett döntünk, fedett helyen élvezhetjük a kirándulás szépségeit. A kastélyokhoz általában csodás park is tartozik, így napsütéses időben is választhatjuk ezt az úti célt. Magyarország bővelkedik szépen restaurált és korhűen berendezett kastélyokban, érdemes őket felkeresni, hogy néhány órára mi is arisztokratának érezzük magunkat és egy kicsit elmerüljünk a történelemben. Néhány órás autóúttal nemcsak egy másik településre, hanem egy másik korba csöppenhetünk.

Festetics-kastély: Keszthely

Az épület barokk stílusa azokat is lenyűgözi, akik nem különösebben fogékonyak a merész építészeti megoldások iránt. A száznál is több szobát számláló csodát még 1745-ben kezdték építeni. Ma pedig szinte ugyanolyan berendezéssel tekinthetjük meg a helyreállított szobákat, ahogy annak idején a grófok fogadták benne vendégeiket, rendeztek kártyapartikat vagy épp vacsoráztak. Az épület ékkövének számít a könyvtár is, amely az egyik legnagyobb megmaradt főúri könyvtár. Parkja is lenyűgöző, ősszel, lombhulláskor különösen hangulatos. Budapestről Keszthely alig több mint 2 órás út alatt közelíthető meg az M7-es autópályán keresztül. Ha már ott járunk, az édességek szerelmesei ne hagyják ki a Marcipán Múzeumot sem, amely szintén a településen található.

Forrás: Shutterstock

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Aki csak úgy véletlenül sodródik Szabadkígyósra, az alig 2500 lelkes települést látva aligha gondolná, hogy egy olyan kastélyt rejt, amit valaha Ybl Miklós tervezett gróf Wenckheim Józsefnek. Stílusa neoreneszánsz és eklektikus. Igen részletgazdag, mégis harmonikus. A kor egyik legmodernebb kastélyának számított, volt benne kápolna, télikert és zeneszalon is. 1882-ben adták át, és ahogyan azt kell, a személyzetnek is külön szárny állt rendelkezésre. A kastélyhoz több hektáros park tartozik. A Békéscsabához közeli település kicsit kevesebb mint 3 órás úttal érhető el Budapestről. Ha egy kis vadregényes történelmi hangulatra vágyunk, kihagyhatatlan.

Forrás: Shutterstock

Esterházy-kastély: Fertőd

Az ország egyik fő nevezetessége az Esterházy-kastély épületegyüttese. A csodás palota mind a 126 szobáját rokokó pompa jellemezte, ma a kortörténeti kiállításban gyönyörködhetnek a látogatók. Talán nincs is ennél jobb hely arra, hogy megmártózzunk egy letűnt kor hangulatában. A hercegi lakosztály, a kínai szoba, a nyári ebédlő, de még a lépcsőház is olyan látványt nyújt, amely garantáltan feledhetetlenné teszi a napot. A 2 és negyedórás út bőven megéri, ha Budapestről indulunk, hiszen ha már ott járunk, a természet szerelmeseinek kihagyhatatlan a Fertő-Hanság Nemzeti Park, de megcsodálhatjuk a településen található Szent-András templomot is.

Forrás: Shutterstock

Természetesen a kirándulás alkalmával érdemes felkeresni a kastélyokhoz közeli éttermeket, cukrászdákat. Néhány finom falat még emlékezetesebbé teheti az őszi túrát.

Kíváncsi vagy, hogy Te milyen utazó vagy?

Akkor töltsd ki a tesztet és nézd meg személyre szóló értékelésedet!

Kapcsolódó cikkek