A life.hu és a Suzuki bemutatja:

Élménygyűjtő négy keréken

Villogj az autóddal, randis utazás

Aki igazán szereti az autóját, az arra is odafigyel, hogy rendszeresen takarítva legyen, és kívül-belül csillogjon-villogjon. De a kevésbé tisztaságmániások számára is vannak olyan alkalmak, amikorra bizony kifényesíti a karosszériát, például ha szeretnének lenyűgözni valakit, vagy fontos eseményre készülnek.

Forrás: Shutterstock

Egy autó nem csak a mindennapi használatban koszolódik. Ha valaki például csak utcán tud vele parkolni, ahol folyamatosan ki van téve mindenféle időjárási körülménynek, és a rengeteg pornak, kosznak, azt bizony megsínyli a karosszéria. De a rendszeres használat a belső teret is igénybe veszi. A por ott is lerakódik, nem beszélve a cipővel bevitt szennyeződésekről, vagy az esetleges kocsiban étkezés következményeiről.

Az autó belső terének kitakarítását érdemes a kárpitokkal kezdeni. Az első lépés egy alapos porszívózás legyen, ezzel megszabadulhatsz a lerakódott portól, és például a morzsáktól is. Ha van valamilyen makacsabb szennyeződés, azt kárpittisztítóval érdemes szépen kidörzsölni. Ha házi praktikára szavazol, akkor víz és ecet fele-fele arányú oldatával próbáld meg kiszedni a foltokat: dörgöld be a kárpitba, hagyd rajta állni egy kicsit, hogy fel tudja oldani a szennyeződéseket, majd töröld át. A kocsi alját is porszívózd át, külön a szőnyegeket, majd az alatt is. A szőnyegben lévő esetleges foltokat a kárpithoz hasonló módszerekkel tudod kivenni.

Forrás: Shutterstock

A műszerfalhoz is kapható kifejezetten műszerfaltisztító spray, amit egy pamutanyaggal könnyedén felvihetsz a felületekre. A kormányt higiéniai okokból érdemes gyakrabban is áttörölni, mint a nagytakarítások alkalmával. Ehhez az úgynevezett műszerfaltisztító kendőt is beszerezheted (a kéztörlő kendőkhöz hasonló kiszerelés), a kormányhoz egyszerű, praktikus megoldás. Az ablakokat belülről alkoholos üvegtisztítóval lehet tisztítani, az tökéletesen jó hozzá, amivel az ablakokat pucoljuk otthon.

Ami az autó karosszériáját illeti, természetesen egy alapos mosással kell indítani a tisztítást. A korábban nagy népszerűségnek örvendő gépi autómosók azonban nem ajánlottak. Hiába tűnt elsőre gyors és könnyű megoldásnak, az a tapasztalat, hogy gyakori használatnál a kefék összekarcolják a fényezést. Szerencsére már a kézi mosásnak is van gyors és hatékony módja, és rengeteg benzinkútnál ezt a lehetőséget kínálják. Tulajdonképpen egy magasnyomású gőzborotváról van szó, ami olyan funkciókat tartalmaz, mint a tisztítószeres mosás vagy a cseppmentes öblítés. Utóbbi egyébként nem rossz megoldás, de az ablakokat érdemes egy szilikonlapáttal lehúzni, vagy ronggyal áttörölni. A tapasztalat összességében azt mutatja, hogy egyszerűbb némi apró fejében a benzinkutaknál elvégezni ezt a mosási folyamatot, mint otthon az autósamponnal és a slaggal bajlódni.

Forrás: Shutterstock

Ha szeretnél még szebb külsőt adni az autódnak, akkor a megtisztított és szárazra törölgetett karosszériát, úgynevezett lágy viasszal kezelheted. Ettől visszanyeri régi csillogását, mintha csak a szalonból gurulnál ki vele. Nem árt tudni, hogy a túlságosan karcos autónak többre van szüksége, mint a mosás utáni viaszolás. Ez utóbbi művelet ugyanis nem tünteti el a karcokat. Ebben az esetben először is egy mélypolírozással kell indítani, majd egy félkemény viasszal érdemes bevonni a karosszériát, amivel rendkívül tartós eredményt érhetsz el. Ezt természetesen szakemberre is lehet bízni, de alapos utánajárás után akár te magad is elvégezheted.

Kíváncsi vagy, hogy Te milyen utazó vagy?

Akkor töltsd ki a tesztet és nézd meg személyre szóló értékelésedet!

Kapcsolódó cikkek